20 mars 2012

Ebbas Stockholmsresa

Åkte upp till Stockholm 4:e mars. Gjorde en liten mellanlandning i Mjölby på kalas.

På kvällen i Stockholm blev det bad/dusch x 2 med hibiskrub. Andra gången var det inte så populärt. Men det funka. Sent på kvällen var det dags för pvksättning. Det gick mycket bra med tanke på att det vara var andra gången hon gjorde det. Eftersom porten inte fungerar längre, så är nu pvk i handen nödvändigt.
Sen var det dags att sova. Ebba slumrade ganska fort.

På måndagen väcktes vi tidigt för att Ebba skulle duscha en sista gång inför operationen. Byte av sängkläder och sen rullades hon ner i sällskap av sköterskor och pappan.
Sövningen gick bra. Hon verkade inte nervös eller orolig. Utan låg på britsen och svarade på frågor.
Operationen höll på från åtta på morgonen, till tre på eftermiddagen. Ganska lång väntan. Men visste att hon var i trygga händer.
När Ebba ändå var sövd, passade kirurgen på att operera bort den ickefungerande porten.
Måste tacka ortopeden Henrik, dels för den lyckade operationen och dels för att han fixade så att kirurgen blev inkopplad i alltsammans, så porten togs bort under samma op. Annars hade vi sannolikt fått göra en resa till framöver. Så det tackar vi för.
Ska väl tillägga också att Ebba rätade ut sitt kurverade lårben och fick en teleskopspik inopererad. Den ska växa med henne. Dessutom kanske vi slipper en massa omoperationer. POSITIVT till max.

Nere på uppvaket var Ebba vaken rätt mycket. Men varje gång hon vaknade, kräktes hon också. Det var något nytt för oss. Hon fick något via dropp som tog bort illamåendet. Vilket den också gjorde. Så istället för en timma på uppvaket, blev det två och en halv. Lite drygt att sitta där. Tur att jag hade med mig korsord och penna.

Uppe på rummet väntade Linnea. En sköterska berättade att Linnea hade ropat Ebba när någon gick i dörren till "vårt" rum. Så äntligen kom Ebba upp och töserna kunde återförenas.

En hyfsat pigg tös, tuggade i sig sin piggelin och ville sedan ha dricka. Ville göra något. Så då passade Nintendo DSet riktigt bra. Efter lite spelande somnade hon så gott med benet i högläge.

Dagen efter operationen drog vi ner till lekterapin en sväng. Pärla armband var roligt. Ebba tyckte nog att det kändes skönt att få komma ut från rummet lite. Resten av dagen sovs bort och tittade vi på tv/film. Soft!
Dom följande dagarna såg ungefär likadana ut. Äta, drick, titta på tv och gå till lekterapin och pyssla.

Tidigt på torsdags morgon var det dags att stänga av blockaden som narkosläkaren satt i ljumsken. En bra bedövning som har funkat riktigt bra för henne. Skönt att slippa morfinet denna gången.
Efter att dom stängt av droppet, var det bara att vänta i två timmar för att se om hon skulle få ont utan blockaden. Efter sex timmar utan vidare smärta kunde sjuksköterskan dra ut slangen. Härligt att se att en pigg och flamsig tjej igen.
Kändes skönt i mammahjärtat. Operationerna gick bra, ingen svår smärta och ett barn med humor och roliga idéer.

Resan hem gick bra i den nya bilstolen. Inhandlad i Stockholm. Tur man har bärbar dvd i bilen, som tjejerna kunde vila ögonen på mellan tupplurarna.
Stannade i Mjölby en sväng dels för att äta på donken och köpa fredagsmys på godishuset.

Nu två veckor senare är vaddet borttaget. Stel och lite smärta i höger knä. Så det ska vi bada och massera mjukare. Många muskler som är för korta och stela nu.
Nu är dom gamla korta och illasittande spikarna borta. Nu kan det bara bli bättre.

Bild nr 1: Ebba pärlar uppe på rummet
Bild nr 2: uppe på rummet efter uppvaket.
Bild nr 3: Spelar ds några timmar efter uppvaket.
Bild nr 4: Ebba klar för operation.

1 kommentar:

  1. Vad skönt att det gick bra! Men trist att behöva kräkas :/
    // Polly

    SvaraRadera