24 augusti 2012

Rävskabb och hjärtultraljud

Idag var det så dags att åka till Jönköping och djursjukhuset där. Ett ultraljud på Olivers hjärta var bokat. Nervöst var det. Eftersom han är fyllda 10 och cavalier king charles spaniel, så har han inte oddsen med sig. Veterinären jag var hos för två veckor sen i Nässjö sa att han borde ha blåsljud just för att han var cavalier och 10 år. Men ultraljudet visade inget. Möjligtvis något diffust på en klaff. Men inget han är berörd av och inget som ska åtgärdas. Anledningen till att vet. ville kolla också var för att Oliver torrhostat en tid. Men hostan kommer nog från luftvägarna. Så det kommer kollas framöver. Vet. hörde inget på lungorna med stetoskopet. Så därför kändes det inte akut.
Sökte egentligen från början pga att Oliver haft kladdiga ögon och varit röd. Tre små sår på hornhinnan hade han som börjat läka. Salva fyra ggr om dagen och skölja minst fyra ggr efteråt. I sanningens namn, har jag bara kommit ihåg/hunnit tre ggr om dagen. Får ju nästan sätta alarm för att komma ihåg. Och idag två veckor senare, såg ögonen bättre ut. Men ska fortsätta en vecka till med salva och skölj. Tyvärr är infektioner i ögonen på cavalierer väldigt vanliga. I så fall har Oliver varit skonad från det.
Vid dagens besök såg veterinären att han såg risig ut i pälsen och hade som skorv. Rävskabb var den troliga diagnosen. Det tydde på det. Så nu har vi börjat medicinera mot det också. Trodde att det skulle vara slut på mediciner nu. Men istället fick vi fler.

Akilles då. Hans historia är lite mer luddig och inte alls så självklar som Olivers.
För det första hade han kli i öronen och skakade mycket på huvudet. Mycket gojs har torkats bort. Men ändå har han inte varit nöjd. Så då tog jag honom också till veterinären samtidigt som Oliver.
Jovisst var det bakterier och gästsvamp i öronen. Hua! Så öronen har rengjorts med skölj varje dag. Men efter dagens besök fanns det lite kvar ändå. Så då är det bara att fortsätta tvätta öronen ett tag till. Ny odling togs också.
Akilles har även varit stel och haft rätt så ont i bakdelen. Vi (jag & veterinären) visste först inte vad det kunde bero på. Svarade på många frågor. Akilles har inte velat hoppa in i bilen och har skrikit när han bajsat.
Han har fått antiinflammatorisk medicin. Han har blivit nästan som han var innan. Men han är inte alls lika livlig som han var innan. Nu efter halva kuren är han hyfsat pigg. Men inte riktigt sej själv. Han blev kollad i rumpan idag. Stackarn! Inget fel på analsäckarna. Men där emot var hans prostata förstorad. Och det verkar som att det är en inflammation. Men väntar på provsvaret från urinet vi lyckades få. Tur att man har en hane. Så det blev en sju dagars kur mot prostatan och ett ultraljud om två veckor. För att se att prostatan har krympt. Även Akilles fick recept för rävskabb.
Även om det är mycket mediciner och pill just nu. Känns det ändå rätt okej. Inga av sjukdomarna som Oliver och Akilles har, kommer vara bestående.
Och det känns bra. Jag kommer framförallt att få ha Oliver kvar ett tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar